Anadolu Medical Center

00905333040821 / 00905334818556 / 00905305100134

الجراحة الروبوتية

Kirurgji Robotike

Kirurgjia robotike ofron lehtësira të shumta si për pacientët ashtu edhe për kirurgun. Është një hap i ri i kirurgjisë minimale invazive pas operacionit laparoskopik, i cili tashmë ka zëvendësuar kirurgjinë konvencionale në disa fusha.

Çfarë ofron kirurgjia robotike për një pacient

  • Reduktimi i humbjes së gjakut dhe nevoja për transfuzion gjaku. Procedurat kirurgjikale robotike shoqërohen me më pak humbje gjaku, veçanërisht në kirurgjinë e kancerit, e cila rrjedhimisht zvogëlon nevojën për transfuzion intraoperativ ose postoperativ të gjakut.
  • Më pak dhimbje, më pak ilaçe kundër dhimbjeve. Meqenëse kirurgjia robotike eliminon nevojën për prerje të mëdha, pacientët kanë më pak dhimbje postoperative, dhe kështu kërkohet më pak ilaçe kundër dhimbjeve.
  • Shtrim më i shkurtër në spital. Procedurat në mënyrë robotike rezultojnë në shtrim më të shkurtër në spital në krahasim me kirurgjinë e hapur. Në disa procedura, pacientët shkarkohen po atë ditë ose ditën pas ndërhyrjes. Pacientët përjetojnë një shërim më të shpejtë dhe më të lehtë, dhe rifillojnë aktivitetet normale fizike të jetës së përditshme.
  • Më pak rrezik për infeksion. Rreziku i infeksionit zvogëlohet në kirurgjinë robotike pasi barku nuk hapet dhe hemoragjia është më pak.
  • Përmirësimi i rezultatit estetik. Kirurgjia robotike nuk kërkon ndonjë prerje të madhe në murin e barkut, dhe të gjitha ndërhyrjet kryhen përmes 3 ose 4 vrimave të vogla në bark. Kështu, pacienti largohet me më pak shenja.


Imazh tre-dimensional me rezolucion të lartë;

Imazhet standarde laparoskopike merren nga një aparat fotografik i vetëm, kirurgjia robotike përdor dy kamera me definicion të lartë gjatë operacionit, duke siguruar një imazh tre dimensional me një zmadhim 10x-12x. Instrumentet robotikë arrijnë vende në trup që normalisht janë të paarritshme me dorën e kirurgut dhe i mundëson kirurgut të shohë struktura shumë të vogla për tu parë me sy të lirë. Kështu kirurgu mund të operojë në pjesët e zgavrave të barkut ose të tjera të trupit, të cilat nuk mund të arrihen në kirurgji të hapur.

Gama më e mirë e lëvizjes

Roboti më i avancuar në Anadolu Medical Center ka katër krahë robotikë. Njëri kontrollon kamerën dhe tre të tjerët mbajnë instrumente kirurgjikale. Dy krahët përfaqësojnë duart e djathta dhe të majta të kirurgut. Krahu tjetër lejon detyra shtesë të tilla si ndarja dhe tërheqja e indeve dhe ndjekja e qepjes kirurgjikale. Roboti ka një teknologji të artikuluar ‘EndoWrist’ në skajet. Kjo pajisje lejon shtatë shkallë lirie dhe dy shkallë rrotullimi aksial, duke imituar tre lëvizje të krahut, tre lëvizje të kyçit të dorës për kapjen ose prerjen. Gama më e madhe e lëvizjes së këtyre instrumenteve eliminon shumë sfida të hasura gjatë procedurave dy-dimensionale të kirurgjisë laparoskopike.

Filtrimi i dridhjeve të duarve

Lëvizjet e duarve të kirurgut shkallëzohen dhe përkthehen në krahët robotikë përmes një sistemi kompjuterik. Edhe dridhjet e vogla të duarve eliminohen nga kjo teknologji robotike. Sistemi filtron dridhjet e duarve të cilat janë më të mëdha se 6 Hz në mënyrë që procedurat që kërkojnë ndjeshmëri të lartë të mund të kryhen lehtësisht.